Home Recente Artikelen 9 Quarantaine tips voor gezinnen

9 Quarantaine tips voor gezinnen

Hoe gezinnen de thuisquarantaine tijdens de corona panademie overleven – en elkaar: in dit artikel geven wij 9 quarantaine tips voor gezinnen.

Door Rik Heijmen, Monsley.com

Ken je het Engelse gezegde: “When life gives you lemons, make lemonade”? Het betekent dat je van de zure momenten in het leven iets positiefs moet proberen te maken. Naast alle ongemak van een gedwongen isolement helpt een thuisquarantaine om creatief na te denken en nieuwe gewoontes te creëren, je prioriteiten te heroverwegen en het geeft je een nieuw perspectief op het dagelijkse leven, maar hoe ga je hier eigenlijk als gezin mee om?

Zelf-isolatie of quarantaine is een van de belangrijkste strategieën bij het “afvlakken van de curve” van Corona-infectie gevallen. Werkplekken, school- en dagopvang worden gesloten of mensen worden gevraagd om te werken op afstand. Gezinnen over de hele wereld worden geconfronteerd met het vooruitzicht op lange dagen samen in huis. Wat kunnen gezinnen verwachten en hoe kunnen ze niet alleen het Covid-19 virus overleven – maar ook elkaar?

9 Tips voor gezinnen in Corona quarantaine

 1. Maak afspraken
 2. Creëer (nieuwe) routines
 3. Communiceer en praat met elkaar
 4. Blijf in beweging
 5. Blijf helder denken
 6. Wees lief voor elkaar
 7. Stel doelen
 8. Geef elkaar de ruimte
 9. Blijf verbonden

In dit artikel staan 9 quarantaine tips voor gezinnen die helpen om deze bijzondere situatie draaglijk te houden.  

Quarantaine tip #1. Maak afspraken

Creëer een moment waarop iedereen in het gezin bespreekt wat ze verwachten van de quarantaine. Wat zijn de grootste uitdagingen? Waar heeft iedereen behoefte aan? Hoe kunnen we het gezin helpen om de quarantaine periode voor de ander beter te maken? Herhaal dit eens per week en pas eventueel afspraken aan.

Quarantaine tip #2. Creëer (nieuwe) routines  

Mensen zijn gewoontedieren. Natuurlijk houden we ervan om vrije tijd te hebben, maar zaken als sport en werk geven ons leven structuur. Behoud daarom een routine om structuur te creëren in iedere dag: 

 • Word wakker op je gebruikelijke tijd en behoud je gebruikelijke ochtend routine.
 • Combineer thuiswerk met de thuisopdrachten die de kinderen van school krijgen en neem op gezette tijden gezamenlijke pauzes en lunch samen.
 • Wissel werk en les af met iets leuks, zoals spelletjes of een filmpje.
 • Blijf iedere dag bewegen, bijvoorbeeld in de middag.
 • Speel in de avond spelletjes, knutsel of lees boeken

Deel je dag in stukken en maak eventueel een ‘Corona dagplanning’. Dat voorkomt de herhaalde vraag: ‘…Pap… wat zal ik nu doen…?’ ‘En nu….?’

Sta iets meer schermtijd toe ​​dan normaal, maar blijf niet altijd hangen in schermen. Ook ouders niet. Als je twee volle weken voor Netflix of de televisie blijft zitten, kan dit een behoorlijk diepgaand effect hebben op je gemoedstoestand.

gezin kijkt netflix tijdens de Coronavirus quarantaine
Foto: Alexander Dummer via Unsplash

Stimuleer kinderen om een ​​’Corona-dagboek’ bij te houden, waarin ze hun gevoelens en ervaringen kunnen documenteren. Om later nog eens te kunnen doorlezen of voor te lezen aan hun kinderen.

Quarantaine tip #3. Communiceer en praat met elkaar

Leef je als ouder in in de angsten van je gezin: kinderen, groot en klein. Erken hun gevoelens van paniek of angst. Vertel hen dat het normaal is dat de onzekere situatie angst oproept. Probeer daarna feiten en gevoelens te scheiden, de situatie te bespreken op een manier die geschikt is voor hun leeftijd.

 • Geef kinderen ook een gevoel dat ze controle kunnen uitoefenen op de situatie, bijvoorbeeld door de eigen persoonlijke hygiëne.
 • Wees open naar elkaar over welke emoties je ervaart, maar probeer ten opzichte van kinderen kalmte te bewaren.

Voor volwassenen geldt: het gevoel voor perspectief behoud je door informatie en advies uit geloofwaardige bronnen te krijgen zodat overmatige angst wordt voorkomen. 

Quarantaine tip #4. Blijf in beweging 

De vierde quarantaine tip voor gezinnen: De sportscholen zijn dicht. Fysiek actief zijn is van cruciaal belang voor het behouden van een goed humeur en om frustratie en verveling te voorkomen. Met name kinderen moeten fysiek actief kunnen zijn. Ook als je kind normaal gesproken thuis niet zo actief lijkt, bedenk dan dat het normaal gesproken buitenshuis actief is op het schoolplein en door te fietsen van en naar school. Dit zul je nu thuis moeten compenseren.

gezin sport in quarantaine op hout
Foto: Samantha Okazaki / TODAY

Veel sporten zijn lastig uit te voeren door ruimtegebrek of omdat er attributen voor nodig zijn. Dit is daarom hét moment om yoga te ontdekken. Zoek op YouTube naar gratis lessen voor beginners (zoals deze of deze, beide in het Engels) en laat je verrassen door de intensiteit van deze eeuwenoude traditie. En: er is nauwelijks ruimte voor nodig.

Quarantaine tip #5. Blijf helder denken

De quarantaine zorgt dat emotionele problemen kunnen verergeren, zowel van het gehele gezin in quarantaine als het individu. Zo kunnen angsten ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Quarantaine is extra lastig voor je als je aanleg hebt voor fobieën zoals ‘Cabin fever’; een claustrofobische reactie die ontstaat door opsluiting.

In vrijwel al deze gevallen zijn het je eigen denkprocessen die leiden tot angst, extreme frustratie, depressie of in het mildste geval een slecht humeur. De beste remedie tegen angstige gedachten is om je bewust te worden van je gedachten en deze te leren beheersen. 

meisje mediteert in thuisquarantaine
Photo: Anthony Tran via Unsplash

Meditatie is een eeuwenoude traditie die helpt om gedachten te scheiden van wie we in essentie zijn. Beginnen met mediteren is vaak gratis en eenvoudiger dan je denkt. Op YouTube staan honderden gratis meditatie video’s. Een aanrader is de app ‘Headspace’ voor op je smartphone. Je heb nu de tijd om de beginnerscursus van 10 dagen op te pakken. (En het is gratis vanwege de 2 weken proefperiode!)

Quarantaine tip #6. Wees lief voor elkaar

Door de thuisquarantaine met je gezin kan je liefdesrelatie (extra) onder druk komen te staan. Je kunt niets aan de situatie veranderen, maar je kunt er wel beter mee leren om te gaan. 

Er is een verrassend eenvoudige methode om je negatieve gedachten te beheersen en zo positiever om te gaan met vervelende situaties, zoals een ruzie of een terugkerende irritatie.

Bekijk iedere uitdagende situatie in het leven vanuit innerlijke rust met vier simpele vragen die je aan jezelf kunt stellen. Deze gratis mini-workshop ‘De vier vragen die je relatie voorgoed zullen veranderen’ van Monsley leert je die methode in 15-20 minuten. Onze aanrader! 

Quarantaine tip #7. Stel doelen  

Stel niet alleen doelen als het gaat om thuiswerken of schoolopdrachten, maar ga die lang vermeden klusjes, reparaties of taken uitvoeren.

Ruim bijvoorbeeld samen met het gezin of je kinderen een kledingkast op en sorteer kleding die niet past. Repareer kapotte kleding, organiseer een fotoshoot en verkoop de goede kleding online of neem je voor om het weg te geven aan een goed doel.

Kijk of je als gezin dingen samen kunt doen. Een klein project, zoals het plannen van een filmavond. Of een groter project zoals samen iets verbouwen, een muur of meubels schilderen.

Quarantaine tip #8. Geef elkaar de ruimte

Zorg ook dat je dingen alleen kunt doen. Vooral voor gezinnen in quarantaine die niet gewend zijn om veel samen te doen is het goed om ‘me-time’ in te bouwen. Creëer – indien nodig – een plek in huis die als chill-out corner kan fungeren waar mensen alleen kunnen zijn.

Voorkom ruzie door afspraken te maken over wie wanneer aanspraak kan maken op zo’n plek.

vrouw neemt de ruimte thuis
Foto: Anthony Tran via Unsplash

Quarantaine tip #9. Blijf verbonden

Mensen hebben het gevoel nodig dat ze verbonden zijn met anderen. In deze tijd van fysieke verwijdering kunnen we middels sociale media of via de telefoon contact met elkaar houden, met name voor oudere kinderen is dit heel normaal. Jongere kinderen zijn normaal gesproken gewend aan zeer sociale omgevingen en zullen ook contact moeten maken met vrienden. Ouders kunnen hen daarbij helpen door met de ouders van vriendjes en vriendinnetjes video-contact te plannen, via bijvoorbeeld Whatsapp.

Contact is van cruciaal belang, ook voor volwassenen. Leer hierbij van je tieners. Hoe houden zij contact op afstand? Wellicht zijn er apps die je met je volwassen vrienden ook kunt gaan gebruiken?

Laat vrienden en bekenden weten dat er aan ze gedacht wordt en informeer of mensen om je heen in orde zijn. Ben je gezond? Kijk of je iets voor een ander kunt doen, zoals boodschappen doen of medicijnen halen bij de apotheek.

Tot slot
Probeer je ervan bewust te zijn dat deze tijd samen bijzonder is en wellicht niet veel vaker gaat voorkomen. Het is zelfs mogelijk om te genieten van de vrije tijd die je met de kinderen kunt doorbrengen!

Wil je je relatie beter begrijpen en verbeteren zonder het huis te verlaten? Met een gezamenlijke wilskracht heb je grote kans dat je je relatie kunt doen slagen, zeker als je dit combineert met professionele (online) relatiehulp zoals de 12-weekse online relatiehulp van Monsley. Probeer het 1 week en zie wat het ook voor jullie kan doen. Starten kan samen, of alleen. 

Klik hier voor meer informatie

Veel gezondheid, liefde en verbinding toegewenst van het Monsley team!

Bronnen: o.a. The Lancet (link) The Guardian (link).

Online Relatiehulp

Maken jullie steeds vaker ruzie of komen jullie in een negatieve spiraal terecht? Lijkt alsof jullie een andere taal spreken? Zijn onbegrip en irritaties op de voorgrond? Zie je de leuke dingen niet meer van je partner? Raak je verwijderd van elkaar en voel je je zelfs eenzaam in je relatie? Volg dan nu de gratis proefles!

Verder na vreemdgaan

Ontrouw vraagt veel van jezelf en van jullie relatie. Hoe ga ik om met alles wat er op mij afkomt? Met de warboel aan gevoelens, met de machteloosheid, de pure paniek? Lukt het ons (ooit) nog om de relatie te herstellen? Kun je het een plek gaan geven? Waarom is dit gebeurd en wat betekent dit voor mij, voor ons?

Gerelateerde Artikelen

De 5 verschillende fases na vreemdgaan

Fases na vreemdgaan Als onlangs boven water is gekomen dat je partner vreemd is gegaan, dan bevindt jullie...

EFT Relatietherapie

EFT Relatietherapie Als er sprake is van een relatiecrisis en de relatie op dood spoor zit, er amper...

Bindingsangst, wat is het en heb ik of mijn partner het?

Waar de één in de relatie het lastig vindt om liefde toe te laten, vindt de ander het vaak lastig om liefde...

Vreemdgaan

Wat nou precies de definitie van vreemdgaan is, kan per stel verschillen. Doorgaans wordt seksueel contact met een ander als vreemdgaan gezien. Echter, zijn er ook stellen met een open relatie, waarbij de partners hebben afgesproken dat seksueel contact is toegestaan. Ook sexting wordt vaak als vreemdgaan beschouwd. Flirten met een ander? Meestal zien we dat niet als vreemdgaan, al vinden de meeste mensen het niet prettig als hun partner met een ander flirt. Wat precies vreemdgaan is, is dus vooral afhankelijk van waar jullie de grens leggen.

Zo ga je om met onzekerheid in je relatie

Onzeker in relatie Is er sprake van onzekerheid in je relatie? Vraag jij je bijvoorbeeld af of jouw...

Volg nu een gratis proefles bij Monsley!

Online Relatiehulp

Maken jullie steeds vaker ruzie of komen jullie in een negatieve spiraal terecht? Lijkt alsof jullie een andere taal spreken? Zijn onbegrip en irritaties op de voorgrond? Zie je de leuke dingen niet meer van je partner? Raak je verwijderd van elkaar en voel je je zelfs eenzaam in je relatie? Volg dan nu de gratis proefles!

Verder na vreemdgaan

Ontrouw vraagt veel van jezelf en van jullie relatie. Hoe ga ik om met alles wat er op mij afkomt? Met de warboel aan gevoelens, met de machteloosheid, de pure paniek? Lukt het ons (ooit) nog om de relatie te herstellen? Kun je het een plek gaan geven? Waarom is dit gebeurd en wat betekent dit voor mij, voor ons?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

nl_NLDutch