Waar de één in de relatie het lastig vindt om liefde toe te laten, vindt de ander het vaak lastig om liefde te geven. Bindingsangst: Vrijwel altijd heeft één persoon in een relatie last van verlatingsangst en de andere partner bindingsangst. Sterker nog, dat is wat ons in elkaar aantrekt. Anoek Gerlings, relatietherapeut van Monsley online relatiehulp, licht dit in onderstaand artikel toe wat bindingsangst is en hoe je bindingsangst kan overwinnen.
De 7 tekenen die je kunt herkennen in geval van bindingsangst.
Bijna niemand die last heeft van bindingsangst, herkent dit als zodanig. Je voelt niet letterlijk een angst om je te binden, maar je kunt wel benauwdheid, druk, irritatie of het verlangen naar vrijheid ervaren. Meestal krijgt een ander de schuld van die gevoelens door angst voor onzekerheid in je relaite.
“Onbewust vrees je precies wat je verlangt – een diepe emotionele band met iemand te hebben”.
Anoek Gerlings
De 7 tekenen van bindingsangst
Je houdt een relatie (en de ander) het liefst op afstand. Je kunt wel een relatie aangaan, maar als iemand te dichtbij komt worden je eigen diepere gevoelens getriggert die je niet onder ogen wilt komen.
Kijk of je één of meerdere van deze 7 tekenen bij jezelf of je partner herkent:
1. Relaties blijven oppervlakkig
Je vindt het helemaal OK om naakt in bed te liggen en met iemand te vrijen, maar je raakt je voelt een druk als ze je vragen om samen te ontbijten, of erger nog, om vrijdag een film te gaan kijken? Een duidelijk teken dat je bindingsangst hebt, is als je moeite doet om een relatie niet te serieus te maken en alleen informele afspraken maakt. Bij ‘rebound’ liefdes (een relatie nadat een andere relatie nét is afgelopen) is dit gedrag logisch, maar in alle andere gevallen probeer je blijkbaar iets te vermijden.
2. Je vrienden merken het op
Je vertoont waarschijnlijk bindingsangst als je vrienden het volgende opmerken: “Huh? Jullie waren echt een match! Waarom liet je hem/haar gaan?” Als je het antwoord daarop schuldig moet blijven en je wilt dit gedrag doorbreken, praat dan met familie en close vrienden over wat zij zien in jouw gedrag en wat het volgens hen kan zijn.
3. Je doet aan ‘Ghosting’
Je bent heel leuk met iemand aan het appen in je favoriete dating app. Jullie hebben al een paar dagen echt leuk contact. Jullie klikken. Alleen nu stelt die leukerd voor om een afspraak te plannen. Oei. Je krijgt het Spaans benauwd en van de ene op het andere moment verdwijn je onaangekondigd uit het leven van Mr/Mrs Right, je reageert niet meer op appjes en gaat niet meer in op contactpogingen, je hebt diegene ge-ghost.
Het feit dat je vluchtgedrag vertoont ligt niet aan de ander. Jij hebt waarschijnlijk bindingsangst.
4. Je zet je af tegen relaties
Als je de hele tijd (jezelf) aan het vertellen bent dat je geen relatie wilt omdat je relaties maar stom of onvolwassen of [vul in reden] vindt, ben je er waarschijnlijk doodsbang voor. Het is de ultieme vorm van ontkenning: je zet je af tegen relaties en dat is misschien omdat je het eigenlijk heel graag wilt.
5. Je kiest (telkens) de verkeerde partner
Het is een favoriete manier om relaties te vermijden: Iedere keer kies je voor die ‘hot-looking bad boys/girls’ omdat je ergens van binnen weet dat ze nooit een goede, langdurige partner gaan worden. Of kies je voor de ‘niet-beschikbare man’; Letterlijk als in: bezet of getrouwd. Of emotioneel niet beschikbaar: niet in staat tot een échte emotionele verbinding. Bonus: Iedere keer als de relatie afloopt, kun je je jezelf vertellen dat jij niet genoeg was! #vicieuzecirkel Het kan ook het geval zijn dat je hierdoor een angst voor vreemdgaan ontwikkeld hebt. Wil je lezen waarom mannen en vrouwen vreemdgaan? Lees dit aritkel over waarom mannen en vrouwen vreemdgaan!
6. Je schiet in de stress als het over de toekomst gaat
Je partner is er al een aantal keren over begonnen. Een vakantie die samen gepland kan worden. Samenwonen. Samen een huis kopen. Trouwen. Kinderen krijgen. En hoewel je zeker weet dat je deze partner echt heel leuk vindt, iedere keer als het gesprek die kant op gaat, schiet je in de stress. Je ontwijkt het onderwerp of verzint een reden om het uit te stellen. Misschien ben je gewoon bang voor commitment.
7. Je hebt angst om verlaten te worden
Er zijn veel redenen waarom we bang zijn om een romantische relatie aan te gaan. Vaak realiseren we ons niet eens dat we bang zijn om in de steek te worden gelaten, maar misschien is je hart zó gebroken geweest dat je jezelf wilt beschermen voor de pijn. (lees: Wat zijn de psychische gevolgen van vreemdgaan?) Of ben je bang om net zo’n probleem huwelijk te hebben zoals je ouders hadden.
Waar komt bindingsangst vandaan?
De hoeksteen van een echte serieuze relatie is open en kwetsbaar zijn. Maar juist dát boezemt je onbewuste angst in. Je partner is niet de oorzaak van die angst, maar activeert (‘triggert‘) een dieper liggende emotionele pijn in jezelf. Een diepere angst die je al eerder in je leven hebt ervaren, bewust of onbewust, en welke je niet opnieuw wil voelen.
Ben je er voor me als ik je nodig heb?
Alles wat je meemaakt op het gebied van “is die belangrijke persoon er voor je als je hem/haar nodig hebt?” werkt in je leven door. Vanaf je vroegste jeugd zijn je ouders en verzorgers heel bepalend, daar hecht je je als kind aan. Later in je leven speelt de hechting met je geliefde(n) een belangrijke rol. Wanneer je op dit gebied (hechting) lastige dingen hebt meegemaakt, speelt dit mee in je huidige manier van verbinden.
Daarom is een een liefdespartner ook zo spannend voor iemand met bindingsangst: je zult moeten omgaan met je diepste angsten. Dat is wat veel mensen het liefst ontwijken of ontvluchten.
Hoe kun je bindingsangst overwinnen?
Allereerst: Accepteer dat jij last hebt van bindingsangst (of verlatingsangst). Veroordeel jezelf niet, want iedereen heeft er in meer of mindere mate last van. Kijk met liefde naar je jezelf en probeer je bewust te worden van deze gevoelens. Er is iets aan te doen!
1. Word je bewust van patronen en reacties
Er zijn momenten waarop je dingen doet die je achteraf niet goed kunt verklaren of goedpraten. Aan de hand van deze situaties kun je proberen te achterhalen wat de ‘trigger’ was voor je gedrag. Ook kun je kijken waar je jezelf herhaalt. Wat doe je telkens opnieuw, met dezelfde voorspelbare (negatieve) uitkomst?
2. Onderzoek je emoties
Onderzoek welke gevoelens er bij jou naar boven komen op de bovenstaande momenten. Neem zo’n situatie in gedachten en onderzoek wat er bij jou onder water allemaal meespeelt. Onderken je angst en durf het tegenover jezelf en de ander te benoemen. Een ander kan niet raden wat er in je om gaat, dat zul je toch zelf moeten gaan delen. Leer om je gevoelens en behoeften aan te geven en te bespreken met elkaar.
3. Durf kwetsbaar te zijn
Is er iets met je dat, als andere mensen het weten of zien, je het niet waard ben om mee te verbinden? Ken je dat ‘ik-ben-niet-goed-genoeg-gevoel’: Ik ben niet lang genoeg, niet leuk of slank genoeg, niet rijk of mooi genoeg, niet slim of succesvol genoeg? Schaamte is heel gemakkelijk te begrijpen in verband met bindingsangst. Je moet jezelf toestaan om écht gezien te worden door een ander, het is noodzakelijk is om een echte verbinding mogelijk te maken. Dat is eng. Voor iedereen. Geef bij de ander aan dat je met vervelende gevoelens worstelt. Durf kwetsbaar te zijn!
4. Zoek hulp!
Iedereen denkt dat relatieproblemen, zoals bindingsangst, zelf op te lossen zijn. De realiteit is dat niemand geleerd heeft hoe je dit in je eentje of samen moet doen.
Vraag daarom om hulp:
- Ga praten met een (relatie)therapeut.
- Lees boeken of beluister podcasts.
- Start met online relatiehulp van Monsley. Daarin leer je je bewust te worden van jouw patronen en emoties en leer je kwetsbaar te zijn naar je partner. Versterk je relatie of kom je binnen 12 weken uit je relatiecrisis of -dip. Lees hier meer.