Home Relatietherapie EFT Relatietherapie De 5 verschillende fases na vreemdgaan

De 5 verschillende fases na vreemdgaan

Fases na vreemdgaan

Als onlangs boven water is gekomen dat je partner vreemd is gegaan, dan bevindt jullie relatie zich in een heftige periode. Er zijn verschillende fases na het vreemdgaan waar je doorheen moet. Wat kun je verwachten als jij of je partner is vreemdgegaan? Hieronder benoemen we 5 verschillende fases na het vreemdgaan waar een relatie in deze situatie meestal doorheen moet:

  1. De shockfase
  2. De onzekerheidsfase
  3. De reflectiefase
  4. De beslissingsfase
  5. De afscheidsfase

1. De shockfase

Als we de vijf verschillende fases na het vreemdgaan benoemen, kunnen we van de eerste fase in ieder geval zeker zijn. Dit is namelijk de shockfase. Jij of je partner zal geshockeerd zijn dat de ander vreemd ging, zelfs als er al vermoedens of twijfels over de relatie waren. Alhoewel het ergens een gevoel van opluchting kan geven dat het geheim eindelijk boven tafel is, is deze periode ook voor de vreemdganger vaak onprettig. Hij of zij ziet de ander immers ook lijden en zal bovendien ook geschrokken zijn van het feit dat hij of zij betrapt is. In de eerste fase krijgen beiden dan ook een enorme klap en spelen allerlei heftige emoties een grote rol.

2. De onzekerheidsfase

Na de eerste fase komt er doorgaans een fase waarin veel onzekere gevoelen opspelen. Je denkt continu na over waarom de ander is vreemdgegaan. Is het bij een keer gebleven of is dit al een langere tijd aan de gang? Met wie is de vreemdganger nog meer vreemdgegaan en hoe heb je dit niet in de gaten kunnen hebben? Het zijn allemaal gedachten die in deze fase na het vreemdgaan door je hoofd rondspoken. Je weet even niet meer hoe je verder moet als je partner vreemd is gegaan. Lees hier hoe je omgaat met onzekerheid in je relatie.

3. De reflectiefase

Als de heftigste emoties erop zitten, ben je meestal beter in staat om na te denken over de situatie. Je belandt dan in de reflectiefase. Je gaat terugkijken op de situatie en hoe dit heeft kunnen gebeuren. Waarom is je partner precies vreemdgegaan en ging het misschien al een tijdje minder tussen jullie? Had je zelf iets anders kunnen doen of moesten we de relatie verbeteren? Bovendien denk je in deze fase meestal na of over je nog verder wilt met de relatie. Dat geldt overigens niet alleen voor de partner die zich bedrogen voelt, maar ook voor de vreemdganger.

4. De beslissingsfase

In de reflectiefase heb je terug kunnen kijken op de situatie. Nu wordt het tijd voor de vierde fase na het vreemdgaan. Hoogstwaarschijnlijk is er nog steeds sprake van onbegrip, maar je hebt wel een beter beeld van hoe alles zich heeft afgespeeld. Inmiddels heb je een goed beeld van hoe je verder wilt. Het wordt dan ook tijd om te beslissen of en hoe jullie met elkaar verder gaan. is het verstandig om een relatie time-out in te lassen? Wil je meer weten over scheiden of blijven? Lees dit artikel over scheiden of blijven!

5. De afscheidsfase

Nadat er een beslissing is genomen, komt de laatste van de 5 verschillende fases na het vreemdgaan. Het wordt tijd om afscheid te nemen. Indien jullie hebben besloten niet samen verder te gaan, nemen jullie afscheid van de relatie. Hebben jullie besloten wél samen verder te gaan, dan is dat vaak op een nieuwe manier. Dus je neemt ook afscheid van jullie relatie zoals die voorheen was. Het vertrouwen dat jullie ooit in elkaar hadden zal misschien niet meer hetzelfde zijn. Om succesvol verder te gaan met de relatie, zullen jullie elkaar moeten vergeven, maar vergeten doe je waarschijnlijk niet. Speciaal voor deze fase hebben we bij Monsley het programma “verder na vreemdgaan” ontwikkeld. In dit programma herstel je binnen 16 weken van ontrouw en leg je een nieuwe basis voor jullie relatie. Volg hier de gratis proefles!

Willen jullie de relatie weer verbeteren?

Hebben jullie samen besloten om met elkaar verder te gaan en willen jullie echt aan de relatie werken? Dan is het goed om te weten dat jullie daar hulp bij in kunnen schakelen. Zo kunnen jullie er bijvoorbeeld voor kiezen om EFT relatietherapie te volgen. Een alternatief daarvoor is het online programma van Monsley. Het voordeel daarvan is dat je ons programma gewoon op afstand kunt volgen, waar en wanneer je maar wilt. Als jullie besluiten om samen verder te gaan, dan zal jullie relatie ook na de verschillende fases na het vreemdgaan vast en zeker nog ups en downs kennen. Het online programma helpt jullie om beter met elkaar te communiceren en het beste uit jullie relatie te halen. Het online programma is gebaseerd op EFT-therapie. Bij deze vorm van therapie staan emoties centraal.

Lees hier meer over scheiden of blijven

Extra ondersteuning over de mail

Zijn jij en je partner aan het programma van Monsley begonnen? Dan is het goed om te weten dat je altijd extra ondersteuning kunt vragen door ons te mailen. Je kunt er zeker van zijn dat je binnen 24 uur een antwoord ontvangt van een professionele relatietherapeut. Zo krijg je dus ook altijd de persoonlijke ondersteuning die je nodig hebt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

EFT Relatietherapie

EFT Relatietherapie Als er sprake is van een relatiecrisis en de relatie op dood spoor zit, er amper...

Bindingsangst, wat is het en heb ik of mijn partner het?

Waar de één in de relatie het lastig vindt om liefde toe te laten, vindt de ander het vaak lastig om liefde...

Waarom gaan mannen vreemd?

Onderzoek wijst uit dat mannen vooral vaak vreemd gaan vanwege lustgevoelens. Mannen zijn dan ook eerder geneigd om een one-nightstand te hebben, terwijl vrouwen eerder een langdurige affaire hebben. Vreemdgaan lijkt ook een biologische achtergrond te hebben. Biologisch gezien heeft eenieder namelijk het doel om zijn genen te verspreiden. Hoe meer bedpartners de man heeft, hoe hoger de kans dat zijn genen in de toekomstige generaties blijven voortbestaan.

Vreemdgaan: dit zijn de psychische gevolgen van overspel

Dat vreemdgaan een grote impact kan hebben op de ander, weten we allemaal wel. Maar wat zijn nou precies de psychische gevolgen van het vreemdgaan? Hieronder zullen we een aantal psychische gevolgen van overspel benoemen. Overigens heeft overspel niet alleen psychische gevolgen voor de bedrogen partner. Ook de vreemdganger kan last krijgen van de psychische gevolgen van overspel.

Vreemdgaan

Wat nou precies de definitie van vreemdgaan is, kan per stel verschillen. Doorgaans wordt seksueel contact met een ander als vreemdgaan gezien. Echter, zijn er ook stellen met een open relatie, waarbij de partners hebben afgesproken dat seksueel contact is toegestaan. Ook sexting wordt vaak als vreemdgaan beschouwd. Flirten met een ander? Meestal zien we dat niet als vreemdgaan, al vinden de meeste mensen het niet prettig als hun partner met een ander flirt. Wat precies vreemdgaan is, is dus vooral afhankelijk van waar jullie de grens leggen.
nl_NLDutch