Home Relatietherapie EFT Relatietherapie De 5 verschillende fases na vreemdgaan

De 5 verschillende fases na vreemdgaan

Fases na vreemdgaan

Als onlangs boven water is gekomen dat je partner vreemd is gegaan, dan bevindt jullie relatie zich in een heftige periode. Er zijn verschillende fases na het vreemdgaan waar de meeste stellen doorheen gaan. Wat kun je verwachten als jij of je partner is vreemdgegaan? Hieronder benoemen we 5 verschillende fases na het vreemdgaan waar je relatie na ontrouw doorheen gaat:

  1. De shockfase
  2. De onzekerheidsfase
  3. De reflectiefase
  4. De beslissingsfase
  5. De afscheidsfase

1. De shockfase

Als we de vijf verschillende fases na het vreemdgaan benoemen, kunnen we van de eerste fase in ieder geval zeker zijn. Dit is namelijk de shockfase. Jij of je partner zal geshockeerd zijn dat de ander vreemd ging, zelfs als er al vermoedens of twijfels over de relatie waren. Alhoewel het ergens een gevoel van opluchting kan geven dat het geheim eindelijk boven tafel is, is deze periode ook voor de vreemdganger vaak onprettig. Hij of zij ziet de ander immers ook lijden en zal bovendien ook geschrokken zijn van het feit dat hij of zij betrapt is. Ook kan de vreemdganger worstelen met een schuldgevoel. In de eerste fase krijgen beiden dan ook een enorme klap en volgen allerlei heftige emoties zich in een hoog tempo is.

De eerste en tweede fase worden samen ook wel de ‘crisisfase’ genoemd. Het is het belangrijk dat er geen overhaaste beslissingen worden genomen in deze fase. De emoties hebben de overhand en kunnen je beslissingsvermogen beïnvloeden, waardoor je achteraf vaak spijt krijgt van de overhaaste beslissingen. Dat geldt voor de vreemdganger én voor de bedrogene. Probeer overzicht te krijgen in deze fase en neem de tijd om je emoties te tot rust te laten komen. Probeer ook van elkaar te begrijpen wat je doormaakt.

Onderaan dit artikel vind je een manier om met deze fase om te gaan.

2. De onzekerheidsfase

Na de eerste fase komt er doorgaans een fase waarin veel onzekere gevoelen opspelen. De bedrogenen denkt continu na over waarom de ander is vreemdgegaan. Is het bij een keer gebleven of is dit al een langere tijd aan de gang? Met wie is de vreemdganger nog meer vreemdgegaan en hoe heb je dit niet in de gaten kunnen hebben? Het zijn allemaal gedachten die in deze fase na het vreemdgaan door je hoofd rondspoken. Je weet even niet meer hoe je verder moet als je partner vreemd is gegaan.

Samen met de shockfase is dit ook wel de ‘crisisfase’. De emoties nemen de overhand en je denkt daardoor niet helder meer. Stel daarom grote beslissingen uit en probeer eerst om overzicht te krijgen en tot rust te komen.

Onderaan dit artikel vind je een manier om met deze fase om te gaan.

3. De reflectiefase

Als de heftigste emoties gezakt zijn ben je meestal beter in staat om na te denken over de situatie. Je belandt dan in de reflectiefase. Je gaat terugkijken op de situatie en hoe dit heeft kunnen gebeuren. Waarom is je partner precies vreemdgegaan en ging het misschien al een tijdje minder tussen jullie? Had je zelf iets anders kunnen doen of moesten we de relatie verbeteren? Bovendien denk je in deze fase meestal na of over je nog verder wilt met de relatie. Praat met anderen over jullie situatie.

Dat geldt overigens niet alleen voor de partner die bedrogen is, maar ook voor de vreemdganger. Hij of zij kan gaan nadenken wat tot de ontrouw heeft geleid. Het kan zijn dat de relatie aanleiding hiervoor was, maar ook kan het liggen aan een meer persoonlijke oorzaak. Dus een relatie hoeft niet per sé slecht te zijn als er sprake is geweest van ontrouw.

Onderaan dit artikel staat hoe je dit voor jezelf op een rij kunt gaan zetten

4. De beslissingsfase

In de reflectiefase heb je terug kunnen kijken op de situatie. Nu wordt het tijd voor de vierde fase na het vreemdgaan: De beslissingsfase. Hoogstwaarschijnlijk is er nog steeds sprake van pijn en woede, maar je hebt wel een beter beeld van hoe en waarom alles zich heeft afgespeeld. Misschien kun je voor jezelf bedenken of je verder met elkaar wilt en hoe je dat kunt doen. Is het verstandig om eerst een relatie time-out in te lassen?

Onderaan dit artikel zie je een link naar hulpmiddelen op dit vlak.

5. De afscheidsfase

Nadat er een beslissing is genomen, komt de laatste van de 5 verschillende fases na het vreemdgaan. Het wordt tijd om afscheid te nemen. Indien jullie hebben besloten niet samen verder te gaan, nemen jullie afscheid van de relatie en elkaar. Besluit je om wél samen verder te gaan, dan neem je ook afscheid van relatie zoals deze ooit was en maak je een nieuwe start.

Om succesvol verder te gaan met de relatie, is het fijn als je van de ervaring van anderen die hiermee te maken hebben gehad kunt leren. Voor jullie is dit de eerste keer, maar jullie zijn niet de enigen die dit doormaken. Sommige stellen kiezen voor relatietherapie, maar als jullie dat niet zien zitten, kunnen jullie zelf aan de slag met hulp van een online programma.

Gratis hulp na ontrouw

Jullie zullen veel steun gaan vinden bij deze gratis mini-cursus van de relatiespecialisten van Monsley. Gratis en zonder verplichting krijg je één week lang iedere dag nieuwe informatie voor de vreemdganger en de bedrogene. Je zult hier heel veel steun aan hebben. Je krijgt (voor niets!):

  • Zeven dagen krijg je iedere dag een video met een onderwerp dat zowel voor de bedrogene als voor de vreemdganger inzicht geeft.
  • Praktische tips om met piekeren te stoppen, met boosheid en jaloezie en schuldgevoel om te gaan.
  • Wat je aan je kinderen – als die er zijn – kunt zeggen om het niet erger te maken dan het al is. 

Wil je samen verder?

Hebben jullie samen besloten om met elkaar verder te gaan? Of wil je gaan onderzoeken of dat voor jullie mogelijk is? Het is niet makkelijk, maar zeker wel mogelijk om als jullie beiden aan de relatie willen werken. Wel goed om te bedenken dat jullie daar waarschijnlijk hulp bij nodig zullen hebben.

Monsley heeft speciaal voor stellen in jullie situatie een online programma ontwikkeld, waarmee je in je eigen tijd, vanuit jullie eigen huis jullie relatie kunnen herstellen van ontrouw.
Dit programma werkt heel goed, volgens de deelnemers die het beoordelen met een ‘Excellent’ op Trustpilot. Het programma kost ongeveer een kwart van gebruikelijke relatietherapie. Bekijk hier meer informatie!

Je kunt ook kiezen voor een relatietherapie traject volgens de wetenschappelijk bewezen EFT methode. Een online alternatief daarvoor is het online programma van Monsley dat ook volgens deze methode is opgezet.

Als jullie besluiten om (of te onderzoeken om) samen verder te gaan, dan zal jullie relatie ook na de verschillende fases na het vreemdgaan vast en zeker nog ups en downs kennen. Monsley zal jullie daarbij ondersteunen.

Jij en je partner kunnen altijd vragen stellen door met Monsley te mailen. Je krijgt binnen 24 uur een antwoord van een professionele relatietherapeut. Zo krijg je dus ook altijd de persoonlijke ondersteuning die je nodig hebt. Jullie gaan samen aan de slag, maar je wordt niet aan je lot overgelaten. Bekijk alle informatie over ‘Verder na vreemdgaan’ hier!

Online Relatiehulp

Maken jullie steeds vaker ruzie of komen jullie in een negatieve spiraal terecht? Lijkt alsof jullie een andere taal spreken? Zijn onbegrip en irritaties op de voorgrond? Zie je de leuke dingen niet meer van je partner? Raak je verwijderd van elkaar en voel je je zelfs eenzaam in je relatie? Volg dan nu de gratis proefles!

Verder na vreemdgaan

Ontrouw vraagt veel van jezelf en van jullie relatie. Hoe ga ik om met alles wat er op mij afkomt? Met de warboel aan gevoelens, met de machteloosheid, de pure paniek? Lukt het ons (ooit) nog om de relatie te herstellen? Kun je het een plek gaan geven? Waarom is dit gebeurd en wat betekent dit voor mij, voor ons?

Gerelateerde Artikelen

De 5 verschillende fases na vreemdgaan

Fases na vreemdgaan Als onlangs boven water is gekomen dat je partner vreemd is gegaan, dan bevindt jullie...

EFT Relatietherapie

EFT Relatietherapie Als er sprake is van een relatiecrisis en de relatie op dood spoor zit, er amper...

Bindingsangst, wat is het en heb ik of mijn partner het?

Waar de één in de relatie het lastig vindt om liefde toe te laten, vindt de ander het vaak lastig om liefde...

Vreemdgaan

Wat nou precies de definitie van vreemdgaan is, kan per stel verschillen. Doorgaans wordt seksueel contact met een ander als vreemdgaan gezien. Echter, zijn er ook stellen met een open relatie, waarbij de partners hebben afgesproken dat seksueel contact is toegestaan. Ook sexting wordt vaak als vreemdgaan beschouwd. Flirten met een ander? Meestal zien we dat niet als vreemdgaan, al vinden de meeste mensen het niet prettig als hun partner met een ander flirt. Wat precies vreemdgaan is, is dus vooral afhankelijk van waar jullie de grens leggen.

Zo ga je om met onzekerheid in je relatie

Onzeker in relatie Is er sprake van onzekerheid in je relatie? Vraag jij je bijvoorbeeld af of jouw...

Volg nu een gratis proefles bij Monsley!

Online Relatiehulp

Maken jullie steeds vaker ruzie of komen jullie in een negatieve spiraal terecht? Lijkt alsof jullie een andere taal spreken? Zijn onbegrip en irritaties op de voorgrond? Zie je de leuke dingen niet meer van je partner? Raak je verwijderd van elkaar en voel je je zelfs eenzaam in je relatie? Volg dan nu de gratis proefles!

Verder na vreemdgaan

Ontrouw vraagt veel van jezelf en van jullie relatie. Hoe ga ik om met alles wat er op mij afkomt? Met de warboel aan gevoelens, met de machteloosheid, de pure paniek? Lukt het ons (ooit) nog om de relatie te herstellen? Kun je het een plek gaan geven? Waarom is dit gebeurd en wat betekent dit voor mij, voor ons?

Vorig artikelEFT Relatietherapie

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

nl_NLDutch