Home Relatietherapie EFT Relatietherapie Zo ga je om met onzekerheid in je relatie

Zo ga je om met onzekerheid in je relatie

Onzeker in relatie

Is er sprake van onzekerheid in je relatie? Vraag jij je bijvoorbeeld af of jouw partner je wel echt leuk vindt? Ben je bang om afgewezen te worden of heb je last van bindingsangst? Onzekerheid in je relatie kan erg vervelend zijn. Dat er sprake is van onzekerheid, wil overigens niet per se zeggen dat jullie een slechte relatie hebben. Wél kan te veel onzekerheid uiteindelijk invloed gaan hebben op de relatie. In veel gevallen gaan onzekere gevoelens ook gepaard met jaloezie. Niemand wil een lange tijd onzeker zijn, maar hoe pak je dit aan? In dit artikel lees je wat je kunt doen als je onzeker in je relatie bent.

Waarom ben je onzeker in je relatie?

Om te beginnen kun je nagaan waarom je onzeker in je relatie bent. Het verleden of twijfels over je relatie kan bijvoorbeeld veel invloed hebben op je gevoelens. Ook kan je eigen persoonlijkheid een oorzaak zijn. De ene persoon is nou eenmaal sneller onzeker dan een ander. Heb je een slecht zelfbeeld? Ook dan kan er twijfel over de relatie ontstaan; waarom vind een ander jou dan wel leuk? Heb je eerder dingen meegemaakt in een relatie waardoor je mensen minder snel vertrouwt? Ook hechtingsproblematiek, ook bekend als bindingsangst kunnen een rol spelen in de onzekerheid in je relatie. Heb je in je jeugd niet voldoende terug kunnen vallen op je ouders? Dan leer je niet altijd even goed om op anderen te vertrouwen.

Als je onzeker in je relatie bent en graag van die onzekerheid af wilt komen, dan is het goed om de oorzaak te achterhalen. Slaag je erin om die oorzaak te achterhalen, dan wordt het ook eenvoudiger om het probleem aan te pakken.

Is de relatie nog jong? Dan is onzekerheid niet gek

Merk je dat je onzeker bent in een nieuwe relatie? Dat hoeft geen slecht teken te zijn. De kans is groot dat jullie elkaar pas kort kennen. Je bent ergens nog voorzichtig omdat je bang bent dat je de ander afschrikt. Situaties die jullie in het verleden (bijvoorbeeld met ex-partners) hebben meegemaakt, kunnen ook voor onzekerheid zorgen. Dat er sprake is van onzekerheid in een nieuwe relatie is helemaal niet ongebruikelijk. Het is wel van belang dat onzekerheid niet een te grote rol in jullie relatie gaat spelen. Wanneer je zo onzeker bent in de relatie dat je extreem jaloers wordt, kan dit namelijk wel tot relatieproblemen leiden. Dat terwijl onzekerheid zelf niet hoeft te betekenen dat de relatie minder is.

Communiceren is belangrijk

Goed met elkaar communiceren is ontzettend belangrijk binnen een relatie. Vooral wanneer je onzeker in een relatie bent, is het belangrijk om goed met je partner te blijven communiceren. Bespreek met elkaar waarom je onzeker bent. Wat verwachten jullie van elkaar en waarom is er sprake van onzekerheid? Door dit met elkaar te bespreken, kunnen jullie beter rekening met elkaar houden. Bovendien kan je partner je in dat geval bijvoorbeeld duidelijk maken dat bepaalde onzekerheden die je hebt onterecht zijn.

Soms is afleiding ook goed

Als je onzeker in een relatie bent, is het soms ook goed om even afleiding te zoeken. Je relatie is belangrijk, maar zorg ook dat je je eigen ding blijft doen. Blijf bijvoorbeeld met je vrienden afspreken en blijf ook je hobby’s uitvoeren. Juist wanneer de onzekere gevoelens opspelen kan het prettig zijn om afleiding te zoeken. Weet jij bijvoorbeeld van jezelf dat die gevoelens vaak opspelen als jouw partner zonder jou weggaat van huis? Spreek dan iets af met je eigen vrienden om je gedachten te verzetten!

Wat als je te onzeker in je relatie bent?

Ben jij wel erg onzeker in je relatie, dusdanig dat het invloed heeft op de relatie? Dan kan het een goed idee zijn om professionele hulp te zoeken. Je kunt ervoor kiezen om relatietherapie te volgen. Zelfs stellen met relatieproblemen wachten echter gemiddeld zes jaar voordat ze naar de relatietherapeut gaan. Laagdrempeliger en net zo effectief is het online programma van Monsley. Jij en je partner kunnen dit programma gewoon vanuit huis volgen, op de momenten dat het voor jullie uitkomt. Hoe eerder jullie onzekerheid in de relatie aanpakken, hoe makkelijker het is. Het programma is gebaseerd op EFT-relatietherapie en kun je binnen 12 weken afronden. Het programma helpt jullie om beter met elkaar te communiceren en emoties bespreekbaar te maken. De kans is groot dat je hierdoor minder onzeker in de relatie zal zijn.

Maak je gebruik van het programma van Monsley en heb je vragen voor een professionele relatietherapeut? Dan kun je ons altijd mailen. Je krijgt dan altijd binnen 24 uur antwoord op je vraag.

Online Relatiehulp

Maken jullie steeds vaker ruzie of komen jullie in een negatieve spiraal terecht? Lijkt alsof jullie een andere taal spreken? Zijn onbegrip en irritaties op de voorgrond? Zie je de leuke dingen niet meer van je partner? Raak je verwijderd van elkaar en voel je je zelfs eenzaam in je relatie? Volg dan nu de gratis proefles!

Verder na vreemdgaan

Ontrouw vraagt veel van jezelf en van jullie relatie. Hoe ga ik om met alles wat er op mij afkomt? Met de warboel aan gevoelens, met de machteloosheid, de pure paniek? Lukt het ons (ooit) nog om de relatie te herstellen? Kun je het een plek gaan geven? Waarom is dit gebeurd en wat betekent dit voor mij, voor ons?

Gerelateerde Artikelen

De 5 verschillende fases na vreemdgaan

Fases na vreemdgaan Als onlangs boven water is gekomen dat je partner vreemd is gegaan, dan bevindt jullie...

EFT Relatietherapie

EFT Relatietherapie Als er sprake is van een relatiecrisis en de relatie op dood spoor zit, er amper...

Bindingsangst, wat is het en heb ik of mijn partner het?

Waar de één in de relatie het lastig vindt om liefde toe te laten, vindt de ander het vaak lastig om liefde...

Vreemdgaan

Wat nou precies de definitie van vreemdgaan is, kan per stel verschillen. Doorgaans wordt seksueel contact met een ander als vreemdgaan gezien. Echter, zijn er ook stellen met een open relatie, waarbij de partners hebben afgesproken dat seksueel contact is toegestaan. Ook sexting wordt vaak als vreemdgaan beschouwd. Flirten met een ander? Meestal zien we dat niet als vreemdgaan, al vinden de meeste mensen het niet prettig als hun partner met een ander flirt. Wat precies vreemdgaan is, is dus vooral afhankelijk van waar jullie de grens leggen.

Zo ga je om met onzekerheid in je relatie

Onzeker in relatie Is er sprake van onzekerheid in je relatie? Vraag jij je bijvoorbeeld af of jouw...

Volg nu een gratis proefles bij Monsley!

Online Relatiehulp

Maken jullie steeds vaker ruzie of komen jullie in een negatieve spiraal terecht? Lijkt alsof jullie een andere taal spreken? Zijn onbegrip en irritaties op de voorgrond? Zie je de leuke dingen niet meer van je partner? Raak je verwijderd van elkaar en voel je je zelfs eenzaam in je relatie? Volg dan nu de gratis proefles!

Verder na vreemdgaan

Ontrouw vraagt veel van jezelf en van jullie relatie. Hoe ga ik om met alles wat er op mij afkomt? Met de warboel aan gevoelens, met de machteloosheid, de pure paniek? Lukt het ons (ooit) nog om de relatie te herstellen? Kun je het een plek gaan geven? Waarom is dit gebeurd en wat betekent dit voor mij, voor ons?

Vorig artikelWanneer is je relatie op?
Volgend artikelVreemdgaan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

nl_NLDutch