Home Relatietherapie EFT Relatietherapie Vreemdgaan: dit zijn de psychische gevolgen van overspel

Vreemdgaan: dit zijn de psychische gevolgen van overspel

Psychische gevolgen overspel

Dat vreemdgaan een grote impact kan hebben op de ander, weten we allemaal wel. Maar wat zijn nou precies de psychische gevolgen van het vreemdgaan? Hieronder zullen we een aantal psychische gevolgen van overspel benoemen. Overigens heeft overspel niet alleen psychische gevolgen voor de bedrogen partner. Ook de vreemdganger kan last krijgen van de psychische gevolgen van overspel.

De bedrogen partner geeft zichzelf de schuld

Het gebeurt vaak dat iemand zichzelf de schuld geeft als de ander is vreemdgegaan. Je twijfelt of je wel genoeg hebt gedaan om dit te voorkomen en verwijt jezelf dat je de signalen van vreemdgaan of de signalen dat je relatie op is niet hebt gezien. Als je jezelf de schuld geeft, kan dit indirect ook tot depressieve gevoelens leiden.

Vertrouwensproblemen

Wanneer je partner vreemdgaat, kan dat een enorme klap voor je zijn. In een relatie verwacht je de ander volledig te kunnen vertrouwen. Zodra overspel aan het licht komt, lijkt het even alsof al je vertrouwen weg is. Als je hier niks mee doet, kunnen deze vertrouwensproblemen zelfs aanhouden als je de relatie verbreekt en invloed hebben op toekomstige relaties. Mensen die zijn bedrogen blijven vaak lang wantrouwend in een relatie. Zit je nu met twijfels over je relatie? Lees dan dit artikel!

Depressie

Een van de andere psychische gevolgen van overspel is vaak depressie, dit gaat vaak gepaard met ruzie in de relatie. Dat gebeurt niet altijd direct. In eerste instantie krijg je een klap van verschillende emoties. Zodra je begint met reflecteren, kan het gebeuren dat je depressief wordt. Je begint dan pas echt te beseffen wat er allemaal gebeurd is. Als niets meer echt leuk is, dan kan er sprake zijn van een depressie. Het is natuurlijk niet gek dat je je rot voelt na overspel. Als het echt een lange periode aanhoudt, dan kan het uitmonden in een depressie.

Een negatief zelfbeeld

Ook een negatief zelfbeeld kan onder de psychische gevolgen van overspel vallen. Wat voor reden heeft de ander om vreemd te gaan? Was jij dan niet mooi of leuk genoeg? Als de ander vreemd is gegaan, ga je altijd op zoek naar de achterliggende reden. Er kan dan een negatief zelfbeeld ontstaan. Soms is dat tijdelijk, bij anderen houdt dit langer aan.

Impulsief gedrag

Onder de psychische gevolgen van overspel kan zelfs impulsief gedrag vallen. Doordat je een flinke mentale klap hebt opgelopen, kun je eerder geneigd zijn om risico’s te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld eerder geneigd zijn om drank of drugs te gebruiken. 

De psychische gevolgen van overspel bij de vreemdganger

Zoals we aan het begin van deze blog aangaven, heeft vreemdgaan vaak ook psychische gevolgen voor de vreemdganger zelf. De vreemdganger ziet hoeveel het vreemdgaan met de ander doet en dit kan zorgen voor schuldgevoel. “Moest ik dan mijn relatie verbeteren?” , “Moeten we een time-out in onze relatie moeten inlassen?” Het vreemdgaan is zelf vaak ook een gevolg van psychische problemen van de vreemdganger zelf. De vreemdganger kan zelf bijvoorbeeld depressief zijn geweest. Ook bij de vreemdganger kan het gevoel dat de relatie nooit meer hetzelfde wordt gevoelens van verlies oproepen. Lees hier meer over gevoel in je relatie terugkrijgen.

psychische gevolgen van overspel op het gezin

Vaak heeft vreemdgaan niet alleen gevolgen voor het stel zelf. Het vreemdgaan kan bijvoorbeeld ook een grote impact hebben op eventuele kinderen. Zij merken terug dat hun ouders zich anders gedragen en kunnen zich hierdoor ook rot gaan voelen. De mentale impact die het vreemdgaan op de kinderen heeft, kan er ook voor zorgen dat de kinderen later zelf eerder geneigd zijn om vreemd te gaan.

Hoe gaan jullie verder?

Is jouw partner vreemdgegaan? Of ben je zelf vreemdgegaan? Dan heeft jullie relatie een flinke klap gehad en kampen jullie waarschijnlijk met de psychische gevolgen van overspel. Na het vreemdgaan volgen doorgaans een aantal fases. (Dit zijn de fases na vreemdgaan) Uiteindelijk moeten beide partners beslissen of ze willen scheiden of blijven. Willen jullie je relatie nog een kans geven? Dan kunnen jullie het programma “Verder na vreemdgaan” van Monsley volgen. Dat programma hebben we speciaal ontwikkeld voor deze situatie. Je kunt het programma vanuit huis volgen en jullie hoeven je relatieproblemen niet met anderen te delen. Je doorloopt een stappenplan, waardoor het makkelijker wordt om de relatie op een goede manier voort te zetten na een van beiden is vreemdgegaan. Het programma kun je volgen wanneer je maar wilt. Veel mensen vinden het lastig om de stap te nemen om naar een relatietherapeut te gaan. Het online programma van Monsley is een laagdrempeliger alternatief.

Het programma van Monsley slaagt erin om veel relaties te redden. Ook de psychische gevolgen van overspel komen tijdens het programma aan bod. Komen er tijdens het programma vragen in je op? Dan kun je ons altijd een mail sturen. Je mailtjes worden binnen 24 uur beantwoord door een relatietherapeut. 

Online Relatiehulp

Maken jullie steeds vaker ruzie of komen jullie in een negatieve spiraal terecht? Lijkt alsof jullie een andere taal spreken? Zijn onbegrip en irritaties op de voorgrond? Zie je de leuke dingen niet meer van je partner? Raak je verwijderd van elkaar en voel je je zelfs eenzaam in je relatie? Volg dan nu de gratis proefles!

Verder na vreemdgaan

Ontrouw vraagt veel van jezelf en van jullie relatie. Hoe ga ik om met alles wat er op mij afkomt? Met de warboel aan gevoelens, met de machteloosheid, de pure paniek? Lukt het ons (ooit) nog om de relatie te herstellen? Kun je het een plek gaan geven? Waarom is dit gebeurd en wat betekent dit voor mij, voor ons?

Gerelateerde Artikelen

De 5 verschillende fases na vreemdgaan

Fases na vreemdgaan Als onlangs boven water is gekomen dat je partner vreemd is gegaan, dan bevindt jullie...

EFT Relatietherapie

EFT Relatietherapie Als er sprake is van een relatiecrisis en de relatie op dood spoor zit, er amper...

Bindingsangst, wat is het en heb ik of mijn partner het?

Waar de één in de relatie het lastig vindt om liefde toe te laten, vindt de ander het vaak lastig om liefde...

Vreemdgaan

Wat nou precies de definitie van vreemdgaan is, kan per stel verschillen. Doorgaans wordt seksueel contact met een ander als vreemdgaan gezien. Echter, zijn er ook stellen met een open relatie, waarbij de partners hebben afgesproken dat seksueel contact is toegestaan. Ook sexting wordt vaak als vreemdgaan beschouwd. Flirten met een ander? Meestal zien we dat niet als vreemdgaan, al vinden de meeste mensen het niet prettig als hun partner met een ander flirt. Wat precies vreemdgaan is, is dus vooral afhankelijk van waar jullie de grens leggen.

Zo ga je om met onzekerheid in je relatie

Onzeker in relatie Is er sprake van onzekerheid in je relatie? Vraag jij je bijvoorbeeld af of jouw...

Volg nu een gratis proefles bij Monsley!

Online Relatiehulp

Maken jullie steeds vaker ruzie of komen jullie in een negatieve spiraal terecht? Lijkt alsof jullie een andere taal spreken? Zijn onbegrip en irritaties op de voorgrond? Zie je de leuke dingen niet meer van je partner? Raak je verwijderd van elkaar en voel je je zelfs eenzaam in je relatie? Volg dan nu de gratis proefles!

Verder na vreemdgaan

Ontrouw vraagt veel van jezelf en van jullie relatie. Hoe ga ik om met alles wat er op mij afkomt? Met de warboel aan gevoelens, met de machteloosheid, de pure paniek? Lukt het ons (ooit) nog om de relatie te herstellen? Kun je het een plek gaan geven? Waarom is dit gebeurd en wat betekent dit voor mij, voor ons?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

nl_NLDutch