Mensen willen een relatiecrisis zélf kunnen oplossen. Maar hoe doe je dat: een goede relatie hebben? Je opent Google en tikt in: “Relatie crisis” of “relatiedip”, “ruzie in relatie”, “sleur in relatie” of “ongelukkig in relatie”. Het resultaat is honderden relatietips, zelfhulp boeken en artikelen. Maar welke kun je vertrouwen? Ze beloven allemaal hetzelfde en je ziet door de bomen het bos niet meer.
In iedere relatie zijn er momenten van stress. Als je je onbegrepen voelt. Of als je partner je iets verwijt. Als je je niet gesteund voelt, of niet gewaardeerd. Op zulke momenten treedt er een patroon in werking waarin jij en je partner automatisch een rol aannemen. Dat is de oorzaak waardoor mensen zich ongelukkig in relatie voelen.
Ongelukkig in relatie
Denk eens terug aan de tijd in het begin van jullie relatie toen deze nog pril en spannend was. Fijn gevoel, he? Dat goede gevoel is langzamerhand minder geworden en misschien is het nu zelfs helemaal weg. Je wil het goede gevoel in je relatie terugkrijgen. Maar wat is het geheim dat gelukkige stellen wél weten, maar jij dus niet?
Zelf of samen je relatiecrisis oplossen met hulp van Monsley
Oorzaak relatiecrisis
Natuurlijk kan er een hele duidelijke oorzaak zijn voor een crisis, zoals een affaire. Maar meestal is er niet meteen de vinger op te leggen. Onderweg is er ‘iets’ in jullie relatie geslopen. Het ontstaat automatisch, onbewust en speelt in iedere relatie. Ongelukkig of niet. Gezond of niet. Het zorgt voor ruzie, spanningen en stress in je relatie. Als ruzie, spanningen en stress vaker voorkomen, spreken we van een relatiecrisis. We denken dan, dat dit ‘einde relatie’ betekent. Stellen denken dat dat de liefde over is. Maar dat is zeker niet altijd zo.
Niet gelukkig met mijn partner
Alle relaties, goed en slecht, ontwikkelen een patroon. Want in elke relatie is er wel een stress of druk. En als je stress of spanning ervaart, dan schiet je in een patroon. Ook wel ‘automatische negatieve wisselwerking’ of negatieve spiraal genoemd. Dit patroon heeft niet eens zoveel met je partner te maken. Het heeft meer te maken met de manier waarop je met spanning en stress omgaat. Er worden nare dingen over en weer gezegd. Jullie zijn uit verbinding en voelen je eenzaam en onbegrepen. Het gevoel dat overblijft gaat niet zomaar weg, het laat sporen achter in je relatie en die gaan ‘optellen’.
Ongelukkig in relatie
Stel je hebt een rotsituatie op je werk en je zoekt steun bij je partner, maar die is bezig met andere dingen en luistert niet echt naar je. Of je partner begint vrijwel direct oplossingen aan te dragen en heeft niet helemaal door wat jouw behoefte is, namelijk dat je even je verhaal kwijt kan.
Je voelt je onbegrepen of niet gehoord en dit triggert vaak onbewust oude pijn. Je gaat namelijk uit verbinding met je partner. Je hebt het niet door, maar dat veroorzaakt stress. Je oerinstinct neemt het onbewust van je over en je gaat ‘vechten of vluchten’. Bijvoorbeeld door op een verwijtende toon verhaal te halen bij je partner. (vechten) Of je trekt je terug en denkt: “Nou, laat dan maar.” (vluchten)
Wanneer dit patroon vaker voorkomt, dan is er sprake van een relatiecrisis. Partners denken dan vaak dat de liefde over is. Maar het is de automatische negatieve wisselwerking die voor de problemen zorgt. Meestal is het niet een gebrek aan liefde.
Wil je deze situatie omkeren, dan moet je leren om het patroon te doorbreken. En de eerste stap om dat te doen, is het te herkennen.
Ruzie in je relatie
Bekijk hieronder het gedrag van de gorilla en de schildpad. Dit gedrag komt naar boven als er sprake is van stress of spanning. Vaak als er ruzie is met de partner. Soms is ruzie het verkeerde woord en het is meer een soort ‘koude oorlog’.
Stel je een vervelende situatie voor waarin jullie ruzie of onenigheid hadden. Bekijk eens welke van deze twee je het meest bij jezelf herkent als je terugdenkt aan de vervelende situatie. En waar zou je je partner in herkennen?
Relatieproblemen en patronen
Een relatiecrisis heb je als je steeds vaker in hetzelfde patroon valt en niet weet hoe je daarmee moet stoppen. Een patroon is een herhaalde wisselwerking tussen de schildpad en/of gorilla. Het gaat hier niet altijd om ‘Ruzie met partner’. Sommige patronen zie je bijna niet, maar ondertussen speelt er van alles onder de oppervlakte.
Naast het patroon van de ‘schildpad-gorilla‘ is er ook het patroon van de ‘gorilla-gorilla‘ en ‘schildpad-schildpad‘.:
- Bij de ‘gorilla-schildpad’ is er een kat-en-muis spel, waarbij de gorilla contact of een reactie van de Schildpad uit wil lokken, maar waardoor de schildpad zich aangevallen voelt en zich terugtrekt.
- Als stellen beiden ‘een gorilla’ zijn, dan kan het in de relatie flink ‘knetteren’. De twee gorilla’s willen beiden gehoord worden en een reactie krijgen. Ze zullen zich niet snel terugtrekken.
- Bij het ‘schildpad-schildpad’ patroon wordt er bijna nooit ruzie gemaakt. Er kan wel een ijzige koude oorlog worden uitgevochten, waarbij de partners een tijd helemaal niet meer met elkaar praten.
Niet gelukkig in relatie, vs. wél gelukkig in relatie?
Veel ongelukkige stellen zijn ongelukkig in relatie en weten niet goed hoe ze hun relatie moeten herstellen. Ze gaan steeds meer de vervelende dingen van elkaar zien. Als gevolg daarvan komen ze steeds sneller en vaker in die automatische negatieve wisselwerking terecht. Daardoor neemt langzaam maar zeker de liefde af. Er komt twijfel over de relatie.
Het verschil tussen een gelukkige relatie en ongelukkige relatie? Het verschil is dat stellen in een gelukkige relatie de schade van het patroon bewust weten te repareren. Er is dus ook een negatief patroon, want die is er altijd. Het gaat erom dat gelukkige stellen anders met het patroon omgaan.
Wat doen gelukkige stellen goed?
- Herkennen het patroon zo snel mogelijk
- Doorbreken het patroon
- Herstellen of repareren de relatie
Wil je leren hoe je een patroon kunt herkennen en doorbreken?
Monsley online relatiehulp is ontwikkeld door EFT-relatietherapeut Anoek Gerlings, gebaseerd op de populaire Emotionally Focused Therapy (EFT) aanpak. Gesprekken zijn niet nodig, door middel van video’s, opdrachten en tests zien stellen hun relatie verbeteren. Relatiecoaches zijn digitaal beschikbaar voor alle vragen.
Samen met ervaringsdeskundige Rik Heijmen word je stap voor stap meegenomen in dit 12-weekse online zelfhulp programma. Anoek heeft meer dan 15 jaar ervaring als coach en honderden stellen gesproken. Ze heeft haar kennis en ervaring verwerkt in dit online programma en kan veel meer mensen helpen om hun relatie te verbeteren.
Lees meer informatie en start de gratis proefles!
[…] Relatiecrisis: Waarom relaties in een crisis terecht komen en partners ongelukkig zijn. […]