Home Recente Artikelen Time Out Relatie

Time Out Relatie

In dit artikel behandelen we verschillende aspecten omtrent het inlassen van een “Timeout” in je Relatie. Is het wel verstandig om aan een Timeout Relatie te beginnen, wat zijn de alternatieven en waar moet je rekening mee houden? In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

  1. Een Timeout in een relatie, wel of niet verstandig?
  2. Tijd om na te denken tijdens een timeout in de relatie
  3. De mogelijkheid om jezelf te ontdekken
  4. Mogelijk groeien jullie juist verder uit elkaar
  5. De impact van een timeout in de relatie
  6. Maak duidelijke afspraken
  7. Wat je kunt doen tijdens een timeout
  8. Wat zijn de alternatieven voor een timeout?

Een timeout in een relatie, wel of niet verstandig?

Je relatie is lang niet meer wat het geweest is. Jullie raken steeds vaker in een verhitte discussie, het verliefde gevoel is verdwenen of jullie hebben gewoon te weinig tijd voor elkaar. Toch verbreken jullie de relatie op het moment liever nog niet. In dat geval kun je ook nog voor een timeout kiezen. Maar is een timeout in een relatie een goed idee of kun je hier beter niet aan beginnen? Of begin je liever met het begrijpen en verbeteren van je relatie? Hieronder lees je precies wat de voor- en nadelen zijn. Zo kunnen jij en je partner bepalen of een timeout wel of niet verstandig is.

Tijd om na te denken tijdens een timeout in de relatie

Een voordeel van een timeout in de relatie is dat jullie de tijd hebben om na te denken. Wil je een punt achter de relatie zetten of wil je nog graag aan de relatie werken? Mis je de ander ontzettend of merk je dat jullie prima zonder elkaar kunnen? Tijdens de timeout in de relatie hebben jullie de mogelijkheid om zelf over de relatie na te denken. Zo voorkomen jullie dat er overhaaste beslissingen gemaakt worden. Een timeout kan dus een goed idee zijn als jullie beiden tijd willen om na te denken over de relatie.

De mogelijkheid om jezelf te ontdekken

Soms kun je jezelf in een relatie verliezen. Bijvoorbeeld doordat je meer rekening houd met de behoeften van je partner dan met die van jezelf. Tijdens een timeout heb je de mogelijkheid om jezelf beter te ontdekken. Ook voor de relatie kan het beter zijn als je een goed beeld hebt van wie jij als individu bent. Als je een beter beeld hebt van je eigen eigenschappen, zal je over het algemeen namelijk ook beter in je vel zitten.

Mogelijk groeien jullie juist verder uit elkaar

Een timeout in de relatie kan ook nadelen hebben. Jullie hebben geen contact meer en gaan daardoor ieder een eigen weg. Zo zouden jullie nog verder uit elkaar kunnen groeien. Als een van beide partners het niet eens is met de timeout, dan kan dit de relatie al helemaal doen verslechteren. Wat voor invloed een timeout op de relatie kan hebben, is dus heel erg afhankelijk van de situatie. Ook verschilt het per persoon wat voor invloed een timeout heeft. Sommige mensen vinden het erg lastig om alleen te zijn, terwijl het een ander prima afgaat en een ander eerder last heeft van bindingsangst. Lees hier hoe je bindingsangst herkent en wat je kan doen tegen bindingsangst.

De impact van een timeout in de relatie

Hoe groot de impact van een timeout in de relatie is, is dus afhankelijk van de situatie en verschilt bovendien per persoon. Wonen jij en je partner samen en/of hebben jullie kinderen? Dan zal de impact van een timeout waarschijnlijk veel groter zijn dan wanneer jullie geen gezin of woning delen. Wanneer jullie twijfelen om een timeout in te voeren, is het dus niet onverstandig om rekening te houden met de impact hiervan. Van de andere kant: als de relatie verbreken het alternatief is, is het geen slecht idee om eerst een timeout te proberen.

Maak duidelijke afspraken

Willen jullie een timeout? Dan is het belangrijk dat er vooraf duidelijke afspraken gemaakt worden. Hebben jullie bijvoorbeeld alsnog voortdurend telefonisch contact, dan hebben jullie niet echt de kans om afzonderlijk na te denken. Bespreek dus goed met elkaar hoeveel contact noodzakelijk is (vanwege de kinderen bijvoorbeeld). Bespreek ook goed met elkaar of jullie in de timeout (seksuele) relaties met anderen aangaan. Door vooraf duidelijke afspraken te maken, voorkom je dat jullie alleen maar verder uit elkaar groeien.

Leg ook vast hoe lang de timeout duurt en spreek af dat jullie de periode hierna goed met elkaar bespreken. Zo is de kans het grootst dat de timeout een succes wordt.

Wat je kunt doen tijdens een timeout

Wat een groot nadeel kan zijn van een timeout in de relatie, is dat er niet per se actie ondernomen wordt. In de periode dat jullie niet met elkaar communiceren, hebben jullie ook niet de mogelijkheid om samen aan de relatieproblemen te werken. Daardoor bestaat er een kans dat dezelfde problemen zich opnieuw zullen voordoen als jullie besluiten om verder te gaan met de relatie. Juist daarom is het ook zo belangrijk om een eventuele timeout achteraf te evalueren. Ook tijdens de timeout kunnen jullie aan de relatie blijven werken. Vaak is relatiehulp en relatietherapie bij relatieproblemen bereikbaarder dan je denkt, ook als je het alleen wilt doet. Zo kun je het online programma van Monsley ook alleen volgen. Je krijgt zo een beter inzicht in jullie patronen, jouw eigen behoeften en manieren om problemen voortaan beter op te lossen. Je kunt het programma ook wel beschrijven als een cursus “hoe doe ik relaties”!

Probeer eerst het online programma van Monsley

Of een timeout wel of niet verstandig is, verschilt dus per situatie. We raden je aan om eerst het online programma van Monsley te proberen. Ons programma is gebaseerd op EFT relatietherapie. EFT is een afkorting voor Emotionally Focused Therapy. Bij deze vorm van therapie staan emoties centraal en wordt er uitgegaan van de hechtingstheorie. Volgens die theorie is niemand gemaakt om alleen te zijn. Iedereen moet zijn emoties met iemand kunnen delen. Deze bewezen vorm van therapie slaagt erin merendeel van de relaties te verbeteren.

Het online programma van Monsley kun je in 12 weken doorlopen. Je doorloopt het programma echter op je eigen tempo. Het programma doorloop je met zijn tweeën vanuit huis en is daardoor erg laagdrempelig. Bovendien is het volgen van het online programma een stuk goedkoper dan relatietherapie! Door het programma samen te doorlopen kunnen jullie emoties op een constructieve manier bespreken. Je weet beter waarom de ander zo reageert, maar leert zelf ook om beter op bepaalde zaken te reageren. Eventueel kun je het programma ook alleen volgen tijdens een timeout. Zo krijg je veel inzichten over jezelf en over de relatie.

Merken jullie tijdens het volgen van het online programma dat een timeout verstandig is? Dan kunnen jullie hier altijd nog voor kiezen. Voor vragen over het programma kun je bovendien altijd contact met ons opnemen. Je ontvangt dan binnen 24 uur een reactie.

Jullie kunnen vandaag nog aan jullie relatie werken door een abonnement op het online programma van Monsley af te sluiten. Het standaardpakket is een abonnement van drie maanden. In die periode kun je het programma helemaal doorlopen. Bovendien slaagt het online programma er in om binnen dat tijdsbestek veel relaties te verbeteren. Mocht je het programma later nog eens willen terugkijken, dan kun je echter ook voor levenslange toegang kiezen.

Wil je meer weten over het programma? Mail ons dan gerust met al je vragen! 

Online Relatiehulp

Maken jullie steeds vaker ruzie of komen jullie in een negatieve spiraal terecht? Lijkt alsof jullie een andere taal spreken? Zijn onbegrip en irritaties op de voorgrond? Zie je de leuke dingen niet meer van je partner? Raak je verwijderd van elkaar en voel je je zelfs eenzaam in je relatie? Volg dan nu de gratis proefles!

Verder na vreemdgaan

Ontrouw vraagt veel van jezelf en van jullie relatie. Hoe ga ik om met alles wat er op mij afkomt? Met de warboel aan gevoelens, met de machteloosheid, de pure paniek? Lukt het ons (ooit) nog om de relatie te herstellen? Kun je het een plek gaan geven? Waarom is dit gebeurd en wat betekent dit voor mij, voor ons?

Gerelateerde Artikelen

De 5 verschillende fases na vreemdgaan

Fases na vreemdgaan Als onlangs boven water is gekomen dat je partner vreemd is gegaan, dan bevindt jullie...

EFT Relatietherapie

EFT Relatietherapie Als er sprake is van een relatiecrisis en de relatie op dood spoor zit, er amper...

Bindingsangst, wat is het en heb ik of mijn partner het?

Waar de één in de relatie het lastig vindt om liefde toe te laten, vindt de ander het vaak lastig om liefde...

Vreemdgaan

Wat nou precies de definitie van vreemdgaan is, kan per stel verschillen. Doorgaans wordt seksueel contact met een ander als vreemdgaan gezien. Echter, zijn er ook stellen met een open relatie, waarbij de partners hebben afgesproken dat seksueel contact is toegestaan. Ook sexting wordt vaak als vreemdgaan beschouwd. Flirten met een ander? Meestal zien we dat niet als vreemdgaan, al vinden de meeste mensen het niet prettig als hun partner met een ander flirt. Wat precies vreemdgaan is, is dus vooral afhankelijk van waar jullie de grens leggen.

Zo ga je om met onzekerheid in je relatie

Onzeker in relatie Is er sprake van onzekerheid in je relatie? Vraag jij je bijvoorbeeld af of jouw...

Volg nu een gratis proefles bij Monsley!

Online Relatiehulp

Maken jullie steeds vaker ruzie of komen jullie in een negatieve spiraal terecht? Lijkt alsof jullie een andere taal spreken? Zijn onbegrip en irritaties op de voorgrond? Zie je de leuke dingen niet meer van je partner? Raak je verwijderd van elkaar en voel je je zelfs eenzaam in je relatie? Volg dan nu de gratis proefles!

Verder na vreemdgaan

Ontrouw vraagt veel van jezelf en van jullie relatie. Hoe ga ik om met alles wat er op mij afkomt? Met de warboel aan gevoelens, met de machteloosheid, de pure paniek? Lukt het ons (ooit) nog om de relatie te herstellen? Kun je het een plek gaan geven? Waarom is dit gebeurd en wat betekent dit voor mij, voor ons?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

nl_NLDutch