Home Relatietherapie EFT Relatietherapie Waarom gaan mannen vreemd?

Waarom gaan mannen vreemd?

Waarom gaan mannen vreemd?

Een groot percentage van de mensen is ooit vreemdgegaan. Menig vrouw zal zich dan ook eens hebben afgevraagd “waarom gaan mannen vreemd?”. Wat is vreemdgaan en waarom gaan mensen vreemd? Overigens zijn het niet alleen de mannen die vreemdgaan, maar zijn er ook veel vrouwen die vreemdgaan. Procentueel gezien ligt dat aantal echter iets lager. Bovendien lijkt het erop dat vrouwen om andere redenen vreemdgaan dan mannen. Ben jij benieuwd naar waarom mannen vreemdgaan, dan raden we je aan om verder te lezen. Hieronder noemen we namelijk de meest voorkomende redenen dat mannen vreemdgaan. Later in het artikel lees je ook wat de meest voorkomende redenen zijn dat vrouwen vreemdgaan.

Lustgevoelens zijn de belangrijkste oorzaak

Onderzoek wijst uit dat mannen vooral vaak vreemd gaan vanwege lustgevoelens. Mannen zijn dan ook eerder geneigd om een one-nightstand te hebben, terwijl vrouwen eerder een langdurige affaire hebben. Vreemdgaan lijkt ook een biologische achtergrond te hebben. Biologisch gezien heeft eenieder namelijk het doel om zijn genen te verspreiden. Hoe meer bedpartners de man heeft, hoe hoger de kans dat zijn genen in de toekomstige generaties blijven voortbestaan.

Voor het zelfvertrouwen

Een andere veelvoorkomende reden dat mannen vreemdgaan, is voor het zelfvertrouwen. Vooral aan het begin van een relatie geef je elkaar vaak meer aandacht en blijk van waardering. Als dit op den duur minder wordt, kan dit onzekerheid of zelfs twijfels over de relatie veroorzaken. Als een man het gevoel heeft dat zijn partner hem niet langer waardeert, kan dat onzekerheid oproepen. Die waardering wordt dan mogelijk elders gezocht.

Last van bindingsangst

Ook bindingsangst kan een reden zijn om vreemd te gaan. Sommige mensen vinden het moeilijk om zich aan iemand te binden. Ze zijn bijvoorbeeld bang om hun vrijheid te verliezen of zijn bang om gekwetst te worden. Als de man vreemd gaat, kan het weer even lijken alsof hij nog vrijgezel is. Soms kan de bindingsangst zelfs zo heftig zijn, dat iemand zelfs op vreemdgaan betrapt wil worden om weer als vrijgezel door het leven te kunnen.

Onder invloed van alcohol

Nog een reden dat mannen vreemd gaan: drank lijkt een veelvoorkomende oorzaak te zijn. Alcohol alleen is vaak niet de reden dat mannen vreemdgaan, maar vaak gaat ontrouw wel gepaard met alcohol. Drank maakt mensen impulsiever en schuldgevoel zal op het moment bijvoorbeeld minder snel aan de orde zijn. Het instinct heeft meer invloed wanneer je dronken bent.

Het vertrouwen is al weg

Als antwoord op de vraag “waarom gaan mannen vreemd?” is het een ironisch antwoord, maar de man kan vreemdgaan omdat het vertrouwen al weg is. Wie een sterke relatie met veel onderling vertrouwen heeft, heeft minder snel de neiging om dat vertrouwen te breken. Zijn er al sterke gevoelens van wantrouwen, dan is de neiging om vreemd te gaan groter. Wil jij weten hoe je je relatie kan verbeteren? Klik hier!

Waarom gaan vrouwen vreemd?

Niet alleen vrouwen vragen zich af waarom hun partner vreemdgaat. Zo zijn er ook veel mannen die zichzelf de vraag stellen “waarom gaan vrouwen vreemd?”, nadat hun partner is vreemdgegaan. Vrouwen hebben vaak weer andere redenen om vreemd te gaan dan mannen. Zo gaan vrouwen vaker vreemd omdat ze emotionele verbondenheid missen. Ze kunnen zich eenzaam voelen, ondanks dat ze zich in een relatie bevinden of ze kunnen zich ondergewaardeerd voelen. Overigens wil dat niet zeggen dat vrouwen niet vreemdgaan vanwege lustgevoelens of dat mannen niet vreemd kunnen gaan om deze bovenstaande redenen.

Waarom gaan mensen vreemd en wat doe je na vreemdgaan?

Dus waarom gaan mensen vreemd? De conclusie is dat hier verschillende redenen voor zijn en dit zijn alleen nog maar de meest voorkomende. Ondanks dat de bedrogen partner zichzelf vaak de schuld geeft, is het vreemdgaan vaak het gevolg van achterliggende psychologische problemen bij de vreemdganger. Deze voelt zich bijvoorbeeld somber of ondergewaardeerd of heeft een laag zelfvertrouwen of bindingsangst. Geïnteresseerd in de psychische gevolgen van overspel? Lees dit artikel over psychische gevolgen van overspel.

Verder na vreemdgaan

Is je partner vreemdgegaan, dan is het dus belangrijk dat je niet te hard voor jezelf bent. Het is nu zaak om met elkaar te beslissen of je wilt scheiden of blijven. Ook als de relatie beëindigd wordt, kunnen er overigens emotionele littekens achterblijven. Zo zie je vaak dat de bedrogen partner ook in nieuwe relaties achterdochtig blijft. Besluit je om de relatie voort te zetten, dan is het belangrijk dat jullie de juiste stappen doorlopen. Het online programma “Verder na vreemdgaan” van Monsley kan dan van pas komen. Dit is een programma dat speciaal ontwikkeld is om de band tussen partners weer aan te sterken na overspel. Ook de achterliggende oorzaken komen aan bod en worden aangepakt. Willen jullie beiden de relatie nog een kans geven? Dan is de kans groot dat ons online programma jullie kan helpen om de relatie te redden. Het programma is laagdrempelig en je kunt het op ieder moment van de dag vanuit je eigen huis volgen. Jullie hoeven je problemen dus niet direct met een relatietherapeut te delen. Zelf verder lezen over de verschillende fases na vreemdgaan?

Krijg je tijdens het online programma van Monsley toch nog vragen? Dan kun je ons mailen en krijg je binnen 24 uur een reactie van een relatietherapeut.

Online Relatiehulp

Maken jullie steeds vaker ruzie of komen jullie in een negatieve spiraal terecht? Lijkt alsof jullie een andere taal spreken? Zijn onbegrip en irritaties op de voorgrond? Zie je de leuke dingen niet meer van je partner? Raak je verwijderd van elkaar en voel je je zelfs eenzaam in je relatie? Volg dan nu de gratis proefles!

Verder na vreemdgaan

Ontrouw vraagt veel van jezelf en van jullie relatie. Hoe ga ik om met alles wat er op mij afkomt? Met de warboel aan gevoelens, met de machteloosheid, de pure paniek? Lukt het ons (ooit) nog om de relatie te herstellen? Kun je het een plek gaan geven? Waarom is dit gebeurd en wat betekent dit voor mij, voor ons?

Gerelateerde Artikelen

De 5 verschillende fases na vreemdgaan

Fases na vreemdgaan Als onlangs boven water is gekomen dat je partner vreemd is gegaan, dan bevindt jullie...

EFT Relatietherapie

EFT Relatietherapie Als er sprake is van een relatiecrisis en de relatie op dood spoor zit, er amper...

Bindingsangst, wat is het en heb ik of mijn partner het?

Waar de één in de relatie het lastig vindt om liefde toe te laten, vindt de ander het vaak lastig om liefde...

Vreemdgaan

Wat nou precies de definitie van vreemdgaan is, kan per stel verschillen. Doorgaans wordt seksueel contact met een ander als vreemdgaan gezien. Echter, zijn er ook stellen met een open relatie, waarbij de partners hebben afgesproken dat seksueel contact is toegestaan. Ook sexting wordt vaak als vreemdgaan beschouwd. Flirten met een ander? Meestal zien we dat niet als vreemdgaan, al vinden de meeste mensen het niet prettig als hun partner met een ander flirt. Wat precies vreemdgaan is, is dus vooral afhankelijk van waar jullie de grens leggen.

Zo ga je om met onzekerheid in je relatie

Onzeker in relatie Is er sprake van onzekerheid in je relatie? Vraag jij je bijvoorbeeld af of jouw...

Volg nu een gratis proefles bij Monsley!

Online Relatiehulp

Maken jullie steeds vaker ruzie of komen jullie in een negatieve spiraal terecht? Lijkt alsof jullie een andere taal spreken? Zijn onbegrip en irritaties op de voorgrond? Zie je de leuke dingen niet meer van je partner? Raak je verwijderd van elkaar en voel je je zelfs eenzaam in je relatie? Volg dan nu de gratis proefles!

Verder na vreemdgaan

Ontrouw vraagt veel van jezelf en van jullie relatie. Hoe ga ik om met alles wat er op mij afkomt? Met de warboel aan gevoelens, met de machteloosheid, de pure paniek? Lukt het ons (ooit) nog om de relatie te herstellen? Kun je het een plek gaan geven? Waarom is dit gebeurd en wat betekent dit voor mij, voor ons?

Vorig artikelGedrag na vreemdgaan
Volgend artikelVreemdgaan vergeven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

nl_NLDutch